Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 65, ap.1

office@pro-dinamic.ro

0750 887 689

Anunturi favorite


Analiză : Cluj versus Timișoara


Cluj și Timișoara sunt orașe magnet, ce se află într-o competiție benefică pentru cetățenii lor, dar și pentru economia României. Dacă Clujul are un PR și un marketing inteligent și agresiv, evenimente internaționale și o viziune de dezvoltare digitală și antreprenorială pe termen lung,  Timișoara se laudă cu titlul de Capitală Culturală Europeană și cu companiile și investițiile străine din oraș.

Orașele din România sunt deja într-o competiție internă și internațională pentru oameni, investiții și resurse. Din păcate, majoritatea nu conștientizează acest lucru; cu cât le va trebui mai mult să se dumirească, cu atât vor pierde mai mult. Populația României este deja angrenată într-un proces rapid și dinamic de “re-așezare”, iar comunitățile și orașele ce nu identifică măsurile necesare pentru a atrage și păstra acești oameni, riscă să își amaneteze viitorul.

Topul UrbanizeHub

Nu demult UrbanizeHub România a lansat Topul celor mai eficiente administrații, unde pe baza a trei indicatori (investiții, absorbție fonduri europene pe cap de locuitor și transformarea orașului) a fost alcătuit un top al celor mai eficiente orașe. Cluj și Timișoara ocupau același loc 8, datele legate de investiții și fonduri europene fiind asemănătoare.

Ce spune Banca Mondială?

Intr-un studiu lansat recent de Banca Mondială, eveniment promovat si de UrbanizeHub Romania prin evenimentul Orașe Magnet se arată că principalele orașe din România sunt cele cu dezvoltarea cea mai mare din Europa. Un alt lucru interesant este ca 66% dintre cei care vor să plece de acasă vor să o facă tot în România! Interesant, românii nu mai vor în afară….Dar unde? In Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Brașov, Constanța.

Indicele de magnetism

Conform raportului Băncii Mondiale se pare ca orașul Cluj este ținta favorită a românilor,  primind 40% din migranții săi după 2011, Timișoara și Iași câte 35 și 36%, iar Bucureștiul 27%.

Același raport arată că Timișoara a fost orașul favorit și preferat la românilor între 2000 și 2011, orașul de pe Bega atrăgând cei mai mulți români în acea perioadă.

Turismul

Deși Clujul e preferat în prezent ca și loc de migrație internă, la capitolul turism se pare că orașul de pe Bega stă mai bine. Datele colectate de la Institutul Național de Statistică arată că județul Timiș este peste Cluj la ceea ce înseamnă numărul de cazări al turiștilor străini. Vezi aici harta.

Cum arată topul Forbes?

In topul Forbes care foloseste mai multi indicatori ((Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ) Timișoara a luat fata Clujului ca cel mai bun oraș pentru afaceri.

Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România, potrivit Forbes, urmat de Cluj si București.

Ce zice Ziarul Financiar?

Banca Naţională a inclus pentru prima dată în studiul său asupra investiţiilor străine datele defalcate pe judeţe în ceea ce priveşte soldul de investiţii directe la 31 decembrie 2016, iar Ziarul Financiar a făcut o comparație între județele României.

Judeţul Timiş este pe primul loc între judeţele României la atragerea de investitori străini în afară de judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti. Timiş este judeţul care are cel mai mare stoc de investiţii străine directe atrase în afară de zona Bucureşti – Ilfov, în valoare de 3,5 miliarde de euro, are şi cel mai mare rulaj al companiilor, adică al cifrei de afaceri totale a companiilor rezidente în judeţul Timiş: 54,3 miliarde de lei. Aici intră şi companii străine (pondere de 62%), şi companii cu capital majoritar românesc (38%).