Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 65, ap.1

office@pro-dinamic.ro

0750 887 689

Anunturi favorite


Unul din cele mai frumoase cartiere ale Clujului: GRIGORESCU


GRIGORESCU


 

Legenda ciobanului Donath care a salvat orașul din mâna turcilor

Încă din perioada aceea, așezarea din care s-a născut ulterior orașul era foarte bogată, motiv pentru care turcii își doreau foarte mult să o cucerească. Planul lor era acela de a se furișa prin partea de Nord-Vest și de a devia cursul râului Someș pentru a lăsa orașul fără apă. În timp ce aceștia încercau să taie dealul ce și astăzi poartă numele de Tăietura Turcului pentru a devia râul spre Nădaș, aceștia au fost văzuți de ciobanul Donath ce se afla cu oile la păscut în apropierea Pădurii Hoia. Tot legenda spune că ciobanul a fugit atât de tare spre oraș ca să le dea de veste locuitorilor, încât a murit la scurt timp după ce a ajuns în oraș. În cinstea sa, ulterior, locuitorii au ridicat o statuie pe dealul Hoia după chipul ciobanului și i-au dat numele de Donath cartierului nou format. Din păcate, în anul 1960, numele de Donath a fost înlocuit cu cel al generalului Eremia Grigorescu.

Locuitorii respectă încă și astăzi legenda ciobanului iar drept dovadă stă strada care-i poartă numele.


Proiectantul șef, cel care a desenat cartierul Grigorescu a fost Augustin Presecan. Acesta a fost cel care a proiectat și cartierul Gheorgheni iar unul dintre principalele aspecte de care a ținut cont acesta a fost crearea zonelor de agrement, a parcurilor și a spațiilor verzi.

Pentru admiratorii arhitecturii de altădată, cartierul Grigorescu are o mulțime de case impresionante ce stau mărturie Clujului vechi. Una dintre cele mai scumpe case din oraș, estimată la aproximativ 2,2 milioane de euro a fost construită de către arhitectul Gio Ponti în anul 1921 în această zonă. Mai mult decât atât, timp de 8 ani a trăit aici poeta poloneză Kazimiera Iłłakowiczówna. Poeta a ales să-și sacrifice mulți ani din viață din dragoste pentru cultura românească, motiv pentru care a ales să o promoveze și în țara în care s-a născut.


Pădurea Hoia Baciu se află în vecinătatea cartierului și este recunoscută pentru fenomenele stranii care au loc acolo. Iubitorii de paranormal vizitează deseori această pădure iar sunetele ciudate, faptul că bateriile aparaturilor se descarcă brusc în anumite zone ale pădurii dar și imaginile cu obiecte stranii întâlnite aici sunt doar câteva dintre exemplele pe care le avem la dispoziție. Numele pădurii vine de la un cioban care a intrat aici împreună cu cele 200 de oi ale sale și a dispărut. Pădurea Hoia a intrat în atenția multora în momentul în care tehnicianul militar Emil Barnea fotografiază un obiect ce părea a fi un OZN deasupra Poianei Rotunde. Important de specificat este faptul că în acea perioadă, în jurul anului 1968, credințele paranormale erau grav pedepsite de către sistemul comunist, motiv pentru care Emil Barnea și-a pierdut slujba.
 

Istoria presei locale strâns legată de cartier

Tot în Grigorescu se află și sediul TVR Cluj, chiar pe strada Donath, dar și Studioul Teritorial de Radio Cluj. TVR Cluj a fost primul studio teritorial al televiziunii române însă în anul 1985, din ordinul direct al cuplului prezidențial, acesta este închis fără nici o explicație. În timpul revoluției din 1989, foștii angajați readuc la viață radioteleviziunea clujeană care continuă să activeze și astăzi.




sursa: https://cluju.ro/curiorizitati-despre-unul-dintre-cele-mai-frumoase-cartiere-ale-clujului-grigorescu-galerie-foto/